Gjennombrudd i Toppserien

KVT-elev Marita Olsen fikk i høst overraskende muligheten til å spille mange kamper for Trondheims-Ørn i Toppserien for kvinner. I november kom hun med på månedens lag i kvinnenes øverste divisjon.

I tillegg til å spille fast i Toppserien fikk Marita også sin debut på Norges J19-landslag for fotball i høst. 2019 kan sannsynligvis kalles et gjennombruddsår for henne som toppspiller.

Marita Olsen går på Vg3 på KVT, og har faget Toppidrett fotball. Hun spilte fotball på Tiller IL til og med forrige sesong, og i januar i år fikk hun tilbud om kontrakt med Toppserieklubben Trondheims-Ørn.

- Jeg hadde hospitert i flere år med Trondheims-Ørn U20 da jeg fikk tilbudet om kontrakt i januar i år. De har fulgt meg lenge, og er gode på å følge opp unge, talentfulle spillere. Så når tilbudet kom, følte jeg meg klar for nye utfordringer, sier Marita.

Raskere og sterkere
- Det var litt skummelt å komme inn i et nytt miljø med eldre spillere. De var raskere og sterkere enn meg, men det gikk ikke lang tid før jeg kom inn i gruppen og hang mer med på tempoet på treningene, forsetter hun.

Seriøs og dedikert
Rolf Bjørvik er fotballærer ved KVT med 34 års erfaring. Han sier følgende om Marita:

-Marita kom til KVT med stort potensiale, og har i løpet av de siste årene blitt mer moden som fotballspiller og person. Hun er svært seriøs og dedikert, samtidig som hun er tålmodig og villig til å jobbe hardt. Jeg tror at hun har mer å gå på som fotballspiller.

-I tillegg til å satse på fotball, ønsker hun også å gjøre det bra på skolen, en kombinasjon hun greier fint, tilføyer fotballæreren.

Marita forteller at hun var forberedt på å spille andredivisjon med rekruttlaget til Trøndheims-Ørn denne sesongen, og etter hvert få noen minutter på banen for A-laget. Men på grunn av en skadet medspiller fikk hun mye mer spilletid enn forventet mot slutten av sesongen.

- Det var brutalt å få debuten fra start mot LSK Kvinner, men etter kampen satt jeg med en følelse av at jeg har noe å gjøre på dette nivået, forteller hun.

- Alt skjedde veldig fort i høst, og jeg har prøvd å ta til meg så mye kunnskap som mulig fra lagvenninnene. Jeg hadde ikke trodd jeg skulle mestre nivået så godt som jeg har gjort de siste kampene. Nå gleder jeg meg veldig til sesongoppkjøring og sesongstart 2020, sier hun.

Flink på veiledning og tilrettelegging
Marita forteller at det har vært bra for henne å trene med guttene på KVT. Det går raskere og hun må konsentrere seg for å henge med. Guttene utfordrer henne på fart og fysikk, slik at hun må spille og tenke smartere.
IMG_7516 (Large)IMG_7516 (Large)
Marita Olsen bruker mye tid på fotballen. Her sammen med fotballærer Rolf Bjørvik, som beskriver Marita som en seriøs og dedikert fotballspiller.
- Trenerne på KVT veileder hele tiden og gir tilbakemeldinger, noe som har vært viktig for min utvikling, medgir Marita. Skolen har også vært flinke til å tilrettelegge for å kombinere skole og fotballsatsning.

Marita trekker også frem det gode miljøet på fotballtilbudet. Hun forteller at elevene gleder seg til treningene og at det som regel er bra stemning.

- Vi har en felles interesse og det gjør at vi er en sammensveiset gjeng. Vi er flinke til å backe hverandre opp og vi viser at vi er lagspillere, forteller 18-åringen.

Ønsker å leve av fotballen
De tidligere KVT-elevene Ingrid Syrstad Engen og Guro Reiten lever av fotball i sine proffklubber. Marita sier følgende om sin drøm for fotballkarrieren:

- Jeg drømmer om å spille i utlandet for en proffklubb. Med dagens utvikling innen kvinnefotball ser jeg for meg å kunne leve av fotball i fremtiden. På kort sikt er målet å etablere meg i Toppserien og å spille en viktig rolle på Norges J19-landslag.

Marita var i høst på landslagssamling med det nevnte landslaget, der hun også fikk spilletid i to kamper.

- Jeg spiller fotball først og fremst fordi det er gøy, og den dagen jeg er lei av fotball, legger jeg skoene på hylla, foreller Marita.

På spørsmål om Marita har noen forbilder i fotballen, sier hun:

- Jeg har ikke noen konkrete forbilder. Jeg liker spillere som bruker stemmen og berømmelsen sin til å gjøre en forskjell. De som tør å si i fra når man kan være med på å påvirke samfunnet. Kristine Nøstmo på mitt eget lag er en spiller jeg ser opp til, avslutter hun.