Menneskeverd og demokrati i fokus

Av Marit Helene Valslag •

Tradisjonen tro ble det en sterk minnemarkering når elevene la ned krans ved det internasjonale monumentet i konsentrasjonsleiren Auschwitz i Polen under studieturen i september.

Menneskerettigheter og demokrati er viktige stikkord om innholdet når KVT har studietur til Berlin og Krakow. Elevene får sterke møter med hvordan nazistene behandlet jødene under krigen og hvordan øst-tyske myndigheter holdt sine innbyggere i et jerngrep under den kalde krigen.

I år organiserte vi studieturene knyttet til samfunnsfag litt annerledes, der en gruppe startet i Brüssel og den andre i Berlin. Etter hvert møttes de i Krakow for en felles avslutning av turen. Denne artikkelen kommer fra oss som var i Berlin og Krakow.

Forakten for menneskeverdet er fremtredende både når man blir kjent med hvordan mennesker ble behandlet i konsentrasjonsleirene og av Stasi-politiet under den kalde krigen. Det står i sterk kontrast til det elevene får møte i saltgruvene utenfor Krakow. Her får man se hvordan mennesker kan bruke sine evner og muligheter til å skape noe positivt.

De egentlige tidsvitnene er det etter hvert få av, men gruppen fra KVT fikk møte Arne Eilertsen, som hadde en far som satt i til sammen fire konsentrasjonsleirer, blant annet i Sachsenhausen og på Grini i Norge. Faren kom seg gjennom alle oppholdene og kom seg hjem til Norge, men han døde kort tid etter krigen på grunn av sykdom han hadde fått i fangeoppholdene.

IMG_1686_edited
Fra blomsternedleggelsen ved minnemonumentet i Auschwitz.
IMG_1536_editedIMG_1536_edited
Inngangsporten til konsentrasjonsleiren Sachsenhausen.
I tillegg til besøk i Auschwitz og Stasi-fengselet i Berlin, besøkte elevene også konsentrasjonsleiren Sachsenhausen, den jødiske bydelen i Krakow, Berlinmuren og Holocaustmuseet i Berlin. Det ble også tid til sosiale aktiviteter, byturer i Berlin og Krakow, og mange av elevene fikk prøve seg på polsk folkedans under folklorekvelden i Krakow.

IMG_1753_edited
Fra folklorekvelden i Krakow.