På reise til Madeira

Av Biologilærer Lars Aursand •

1000 kilometer sørvest av Portugal ligger den «lille» øya Madeira. Øya er 828 km2 (Hitra: 685 km2) og rommer nesten 300.000 innbyggere. Øya er svært fjellrik; 90 prosent av arealet er på over 500 meters høyde, og en tredel på over 1000 meter.

For andre gang reiste biologielevene til Madeira for å se og oppleve den mektige naturen. Øya har et bredt utvalg av økosystemer, som ørken, regnskog, store havdyp og høyfjell. I tillegg er artsmangfoldet ekstremt og naturen er overveldende.

Hensikten med turen er å se på disse ulike økosystemene og artene som holder til her. I tillegg ser vi på viktigheten av å bevare artsrikdommen og naturen som bosted. Vi besøkte blant annet et ørkenområde nord på øya der det jobbes intenst for å bevare et teppe av vegetasjon. Uten disse plantene vil ørkenen blåse på havet, noe som i neste rekke kan endre havstrømmene og erosjonsprosessen på resten av øya.

Ørken
Madeira er en vulkansk øy, noe som lett kommer til syne når fjellsidene er blottlagt. Her kan vi se spor av utbrudd fra ulike tidsperioder og se hvordan lavaen kan bevege seg når vulkanen er aktiv. På grunn av naturens omstendigheter er det også mulig å finne fossiler på flere steder. Vi plukket fossiler av både trær og snegler.

Sammen med Asorene, Kanariøyene, Selvagensøyene og Kapp Verde, utgjør Madeira det som kalles Makaronesia. Dette navnet har sitt opphav i den greske betydningen, «de velsignede øyene». Øyene har behagelig klima og særlig Asorene og Madeira er eviggrønne på grunn av den regelmessige nedbøren. Dette gir en svært rik flora og fauna.
VulkanVulkan
Planter blomstrer gjennom hele året, men særlig om våren – og er gjerne mye større enn vi kjenner dem. Vi fant for eksempel blåbærtrær som var 3-4 meter høye og en løvetann som var 1,5 meter høy.

Middag felles

Det er viktig med slike turer som setter faget i et større perspektiv. I klasserommet blir vi fort opptatt av vurdering og fagbøkene. Her ser vi fagets betydning i den virkelige verden – i en fantastisk natur.