x

Velkommen til hospitering på KVT!

Ingrid brenner for å hjelpe andre

Tidligere KVT-elev Ingrid Klungerbo har alltid hatt interesse for å hjelpe de som trenger det. Nå jobber hun i flyselskapet MAF, som med sine bushfly bringer håp til mennesker som bor på utilgjengelige steder mange steder rundt i verden.

Skrevet av Knut Ståle Nygård

18. mars 2023

Denne uka besøkte Ingrid fire klasser på KVT. Hun formidlet mange sterke historier om hvordan MAF (Mission Aviation Fellowship) hjelper mennesker som trenger blant annet trenger helsehjelp og bistand.

«Fly har spredd så mye død og ødeleggelse under krigen. Hvorfor kan de ikke brukes til å gi liv og håp i fredstid», spurte en av grunnleggerne av MAF, Stuart King mot slutten av andre verdenskrig. Flere kristne flyvere hadde de samme tankene, og etterhvert ble Mission Aviation Fellowship etablert. Flyselskapet har nå til sammen 138 bushfly i drift i mange land over hele verden.

Dårlig infrastruktur

Det er fortsatt mange vanskelig tilgjengelige områder i verden. Noen av lange dagsmarsjer til nærmeste sykehus eller lege, og hvis det er mulig å kjøre bil, så er veiene ofte så dårlige at transporten er nesten umulig å gjennomføre, i alle fall hvis du har med en syk eller skadet person. Med bushfly får disse legehjelp ekstremt mye raskere.

Flyplassene som MAFs fly lander på, kan ikke sammenlignes med vanlige flystriper. De er gjerne korte og kuperte, og flyverne må ta hensyn til ville dyr som kommer inn på flystripa. Ingrid fortalte at flyvere fra vanlige flyselskaper blir overrasket over at det er mulig å fly under slike forhold som MAF-flyverne gjør. Her har man ikke de samme tekniske støttesystemene, og flyverne må manuelt beregne for eksempel hvilken fart de må ha ved landing og takeoff.

Mange ulike transportoppdrag

MAF gjør mange ulike typer transportoppdrag i sine områder. Det er blant annet transport av misjonærer og bistandsarbeider til utilgjengelige områder, frakt av nødhjelp og andre varer, og ikke minst ambulanseflygninger.

En av gruppene Ingrid besøkte på KVT denne uka var en har programfaget Sosiologi og sosialantropologi (elever på Vg2), der temaene sosial og global ulikhet er sentrale temaer. Møtet med Ingrid viste hvor store de globale ulikhetene kan være, noe som utfordrer oss på hvordan man kan finne gode løsninger på problemet.

MAF driftes av innsamlede midler, og en stor del av jobben for de i organisasjonen som ikke er flyvere og mekanikere er å samle inn penger. Ingrids jobb i MAF er som prosjektleder for Co-Pilot, en sastning for å engasjere ungdom til å støtte arbeidet. Vil du lese mer om MAF, så finner du deres nettsider www.maf.no.