Lærer eller renholder på KVT? Les mer her.

Lærerik tur til Oslo

DATO: 07.04.22
SKREVET AV KNUT STÅLE NYGÅRD
To tettpakkede dager gav mye læring for elevene på Samfunn og ledelse. Turen gikk blant annet til Stortinget og Norges Bank.

Elevene på Samfunn og ledelse (Vg2 og Vg3) reiste i forrige uke på studietur til Oslo. Stortinget ble klasserom nesten en hel dag, og det var litt spesielt å sitte i Stortingets lokaler når Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talte på videolink til stortingsrepresentanter, regjeringsmedlemmer og presse i Stortingssalen.

Første dag i Oslo startet med at vi møtte vår «egen» stortingsrepresentant, Maren Grøthe (SP). Hun gikk ut som russ fra KVT i 2020, og er landets yngste stortingsrepresentant. Hun møtte oss til en omvisning på Stortinget, og vi fikk med oss begynnelsen av Stortinget spørretime fra galleriet. Denne ble forøvrig avbrutt av en brannalarm, men det var ingen av våre som forårsaket at den gikk. Maren fortalte også hvordan hun opplever å være folkevalgt.

Maren Grøthe (SP) møtte oss til omvisning og informasjon om Stortingets arbeid.

Etter lunsj var det tilbake til Stortinget for å spille rollespillet Demo. Her fikk elevene danne partier og gjennomføre valg og regjeringsdannelse. De fikk også være med på å jobbe frem saker som de til slutt skulle stemme over i «Stortingssalen». Underveis stoppet vi rollespillet for å få med oss talen som Ukrainas president hadde til Stortinget.

Etter intense timer i Stortinget var siste post på programmet på dag et besøk hos Aftenposten. Vi møtte utviklingsdirektør Eirik Hammersmark Winsnes, som kunne fortelle om medienes rolle blant annet i konflikten mellom Russland og Ukraina.

I miniatyrutgaven av Stortingssalen fikk elevene være med på å fatte beslutninger i Stortinget. I forkant av avstemmingen fikk elevene gjennomføre debatt, og de fikk en praktisk innføring i hva som er parlamentarisk språkbruk.

Dag to på turen til Oslo gikk med til besøk på Forsvarsmuseet. En times omvisning gav oss innblikk i Norges bidrag i internasjonale operasjoner. Det var også naturlig å snakke om krigen mellom Russland og Ukraina.

Fra Forsvarsmuseet i Oslo.

Etter lunsj var det besøk i Norges Bank som stod for tur. Her også er det rollespill, og elevene satte spor etter seg. De plasserte seg rett inn på andreplass Topp Ti-lista som sist ble nullstilt i 2019. Spillet går i flere faser, og i siste fase skal elevgruppene gjøre prioriteringer i hvordan oljefondet skal plassere pengene sine. Gruppa med høyest avkastning på investerte midler vant.

Fra rollespillet i Norges Bank.