x

Velkommen til hospitering på KVT!

Ønsker ikke alltid å søke det trygge

DATO: 15.06.21

SKREVET AV: KNUT STÅLE NYGÅRD

- Jeg ønsker ikke å se tilbake på et liv der jeg bare gikk for det trygge, da ville jeg helt sikkert angret på at jeg ikke tok noen sjanser, sier Martin Lilleberg. Martin er tidligere KVT-elev og denne våren har han vært aktuell som deltaker i Norges tøffeste på NRK.

Martin Lilleberg er fra Melhus, og gikk på KVT fra 2012 – 2015. Han karakteriserer disse årene som en fin tid.

– Jeg trivdes godt på KVT, og det var fint for meg å møte nye folk fra andre steder enn Melhus. Å være i et miljø med folk med ulike tanker og meninger var bra for meg. Jeg fikk for første gang en kristen kompis som hadde interesse for dans, sport og musikk, slik jeg selv hadde, forteller Martin.

– På KVT var det rom for å være kristen selv om man hadde andre interesser enn de fleste andre kristne. Jeg ble trygg på at det ikke var noe feil med meg selv om jeg hadde andre typer interesser enn de andre i de kristne miljøene.

– Jeg holder fortsatt kontakt med kompisgjengen fra KVT, selv om det ikke alltid har vært like regelmessig. I et år var vi spredt i Asia, Russland, USA og Sverige, og da ble ikke kontakten like tett. Men et godt vennskap fører uansett til at relasjonene ikke forandrer seg, påpeker han.

Utdannelse i dans
Martin gikk ut fra KVT i 2015 og etter det har han gjort mye forskjellig. Han gikk 2-årig fagskole i dans ved Bårdar-akademiet i Oslo, og han har blant annet vært ett år i Asia, gjennomført førstegangstjeneste i Forsvaret og gått på bibelskole. Han forteller at han er glad for at han har våget å velge annerledes enn de som går for de trygge valgene.

– Jeg tror man skyter seg selv i foten hvis man alltid går for de trygge valgene. Da vil man styres mer av hva samfunnet eller mennesker rundt seg mener er fornuftig, enn av egne interesser og ønsker. Når jeg blir 50 eller 60 år, så håper jeg at jeg kan se tilbake på et liv der jeg turte å ta noen sjanser, og juble over å ha lært noe også de gangene jeg trynet.

Rent yrkesmessig startet de utradisjonelle valgene da Martin og hans bror bosatte seg i Asia og etablerte egen virksomhet der. De forlot trygger rammer i Norge og etablerte egne rammer i Asia. De etablerte nettbutikker der de først solgte digitale produkter. Etter hvert har det blitt mer og mer fysiske produkter. Martin forteller at de fortsatt har inntekter fra disse nettstedene, og at det gir et økonomisk utbytte.

På egne ben
Fra januar dette året har Martin hatt fokus på å livnære seg av dansen. Alle oppdrag han hadde booket inn i januar ble imidlertid blitt avlyst på grunn av pandemien. Kulturbransjen har vært rystet, og det fikk også Martin merke.

– For meg ble løsningen å tenke kreativt og annerledes. I stedet for å drive med dans på vanlig måte, har jeg klart å få jobber gjennom å kombinere interessen for foto og film med dansen. Jeg har blant annet vært med å lage instruksjonsvideoer i dans for Acta – barne- og ungdomsorganisasjonen i Normisjon, og det har vært med å sikre levebrødet i denne perioden.

Hvis man holder på med noen man liker og brenner for, er det lettere å finne løsninger også i vanskelige tider, mener Martin.

Mama Mia
Etter å ha vært på audition i fjor vår ble det klart at Martin fikk rollen som Pepper i forestillingen Mama Mia på Folketeateret. Men pandemien har foreløpig satt en stopper for forestillingen, men 26. august 2021 er det klart for premiere.

– Jeg er sikret minst tre forestillinger (eller maks seks) pr. uke i et år, noe som gjør at det neste året er ganske forutsigbart, forteller Martin. Han forteller at han ikke kan gjøre hva som helst på fritiden, for en skade vil gjøre det vanskelig å fullføre denne jobben.

Norges tøffeste
Martin fikk denne våren være med i ni av ti sendinger av konkurransen Norges tøffest på NRK. Han røk ut i siste sending før finale, noe som selvfølgelig var kjedelig. Samtidig forklarer han at den øvelsen han røk ut i ikke var hans sterkeste. Å holde igjen et tau med vekt i var nok vanskeligere for han enn for eksempel vinneren Isak, for han holder på med dette i jobben sin.

– NRK oppfordret meg til å søke om å bli med i konkurransen, fordi noen i produksjonen kjente til meg. Men det var mange runder med intervjurunder, fysiske tester og samtale med psykolog før det ble klart at jeg fikk være med, som en av 800 søkere, forteller Martin.

– For meg var det viktig at jeg var meg selv i konkurransen, og jeg er takknemlig for at NRK klippet programmet slik at jeg og de andre kjente oss igjen i det som kom på skjermen, sier Martin. Han er også glad for at konkurransen ikke ble et taktisk spill, men en konkurranse om å være den fysisk og mentalt sterkeste.

Fiskeren Isak vant en fortjent seier, mener Martin.

– Det var gøy at Isak vant, for han gjorde det veldig godt under hele konkurransen, avslutter han.

Denne våren har Martin også vært en uke på KVT, som danseinstruktør i kristendomsprosjektet for Vg2.

For de som ønsker å lese mer om Martin, så har www.vl.no noen saker som kan være aktuelle (kan kreve innlogging):
Martin Lilleberg vil være seg selv
Norges tøffeste-Martin trodde han måtte væra ei grå mus for å væra kristen

Bildene er tatt av Erlend Berge/Vårt Land og er brukt med tillatelse.