x

Velkommen til hospitering på KVT!

Realfag har alltid fenget meg

SKREVET AV KNUT STÅLE NYGÅRD

20. JANUAR 2023

Mange elever fra KVT gjør det bra i ulike konkurranser i realfagene. Dawid Wroblewski er en av de, og han kvalifiserte seg for litt siden til andre runde i OL i både kjemi og biologi. Denne uka har han vært på treningsleir i Trondheim.

– Jeg var mest fornøyd med første runde i biologi, derfor velger jeg å konkurrere videre der, sier Dawid, før han legger til at det også er innenfor den retningen han ønsker å studere videre.

Dawid forteller at det var hans tidligere sjakklærer som tipset han om å søke på KVT. Malgorzata Kopaczek-Styczen, som er to år eldre enn Dawid, gikk ut fra KVT for to år siden og hun mente KVT måtte være et bra valg for Dawid.

Realfag alltid interessert meg

– Det har vært noe spesielt med realfagene fra starten av. Naturfag var interessant, og da fikk jeg smakebiter fra flere av realfagene. I tillegg til jeg det gikk jeg Forskning i praksis på ungdomsskolen, og det var enda mer interessant.

– Med realfaglig fordypning kan man også bli nesten hva som helst, mener Dawid.

En betydelig del av hverdagene

– Skolearbeid blir en betydelig del av hverdagene mine, foretller Dawid. Utenom skolearbeid, så går det mest i dataspill, trening og husarbeid. Det siste først og fremst fordi frøyværingen bor på hybel.

Ekstrem døgnrytme

I forbindelse med at Dawid jobbet i laksebedriften Salmar på Frøya, måtte han stå opp kl. fire om natta for å rekke jobben på morgenen. Denne rutinen har han tatt med seg videre. Han står tidlig opp tidlig om morgenen og får gjennomført trening før han går på skolen.

– Jeg kan ikke være lenge oppe på kveldene i forkant av skoledager, men i helgene kan jeg være lengre oppe, forteller 18-åringen. Det fine med å stå tidlig opp er at jeg er skikkelig påkoblet når skoledagen begynner.

Hvis Dawid går videre fra andre runde, så kvalifiserer han seg til konkurranse på landsnivå, med kurs og konkurranse i Oslo. Går han videre derfra, så avsluttes konkurransen internasjonalt.

– Vanskelig å forutse hva som skjer, men håpet er å gå hele veien, smiler Dawid.

Godt forberedt

– Å jobbe med læreboker i biologi er et godt utganspunkt for å gjøre det bra i konkurransen, men det er også fornuftig å tilegne seg kunnskap fra andre kilder. Jeg leser mye artikler på nature.com, og Youtube er også en god kilde til kunnskap, avslutter en engasjert realfagselev.

Flere flinke realfagselever:
Emil Slupphaug Sandanger kvalifiserte seg til andre runde i Abel-konkurransen i matematikk. Iver Leonhardsen, Joel Dalhaug, Jørgen Rørvik og Sigrun Tungen Andersen gikk videre til andre runde i informatikk-OL, som gikk av stabelen i uke 2.